the alpacas seem to be able to eat everywhere -----one of the many steep lanes
remains of the sun temple in st. domingo monastery ---- the monastery gardens
'la sagrada familia' church in the main square ----- the cathedral, to the right
plaza de armas, at dusk --------------------and at night with the nieghbourhoods on the hilltops
the pisac valley --------------------------------- blom (flower)
valley with ruins --------------------- blom #2
blom #3 (still living, in fact) --------------------------view of homes and terraces
seb in the sneaky inca-built tunnel ---------------temple built into the stone
from afar ---------------------------------------- ´cuy´- a local delicacy
drainage system in pisac village
arriving in cuszo was a ¨different¨ experience. for starters, it´s at 3400m and early morning it is COLD. to add, it is known as ¨the Inca´s Rome¨(pretty impressive, no?!) and the incan foundations are still evident and used to this day. thirdly, one is offered massages, waxes, restaurants, tour information (and drugs on weekends) constantly and finally, the city´s flag is rainbow coloured!
we spent the first two days aclimatising, wandering around the city namely the beautiful san blas quarter and visiting the santa domingo monastery, which was really interesting. the monastery was built on an ancient incan site (the temple of the sun aka coricancha) so the architecture is an interesting mix of incan and spanish colonial style. seeing that cuzco is so inca-rich, we visited pisac, a nearby site.
it is said to be the next best site next to machu picchu. i think i could agree -
built on the top of a hill in the town of pisac are the ruins. we walked up through maize fields, along rivers (actually only one) and up, up, up. on arrival, we were greeted to a mass of ruins, still in fairly good condition, on various levels. the terraces that the incas built, for agricultural reasons, were incredible. circular walls from the bottom to the top and so precise!
we must have spent a few hours climbing ( i say, almost out of breath at the thought) around and of course, up the site until no sun temple could blow us away.
the trip back to cusco was less eventful as school must have just finished. the bus was packed to the brim with school-goers, locals with baskets and the odd dozer, who occassionally used an arm or elbow as a pillow.
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Cuzco était la capitale des incas (nombril du monde en quechua), elle a été plus ou moins détruite par les espagnols puis reconstruite par la suite. Elle garde beaucoup de charme, sa place centrale est entourée d´églises et de veilles batisses coloniales retapées en restaurant. La ville est à 3400 m d´altitude et toutes les ruelles entourant la place centrale montent ou desendent, bref pas de repos pour les jambes a cusco.
Une premiere visite nous emmene au monastère santo domingo, anciennement temple du soleil incas. C´est ici que les incas faisait leur offrandes au dieu donc l´endroit regorgeait d´or. Dans les fondations du monastère, il reste qq traces des structures incas originales. Les incas était en effet assez réputés pour leur savoir faire en terme d´architecture. Pour former les murs, les pierres étaient posées l´une sur l´autre sans joint nécessaire, elles étaient taillées pour s´embirquer parfaitement les unes dans les autres. Les portes étaient toutes construites avec un angle afin de résister aux tremblements de terre...
Puis, on a pu faire une excursion sur le site de Pisac, ruines incas situées à flanc de montagne. 2h d´ascension depuis le village de Pisac et à travers les champs de mais nous permettent d´atteindre les ruines qui se composent en deux parties, les terrasses pour les cultures et les habitations, le tout en haut de la montagne. La, on peut voir le temple du soleil et son calendrier astronomique (sorte de pierre taillée de manière particulière) qui donnait l´époque de l´année grace à l´ombre portée par le soleil lorsqu´il se levait. Ainsi, les incas repéraient les périodes spéciales de l´année telles que les equinoxes et les solstices, périodes propices pour l´ensemencement ou la récolte des cultures.
Enfin, Cuzco aurait été l´endroit idéal pour déguster le cuy al horno (cochon d´inde au four), spécialité du coin mais le fait que mon frère en ait fait son animal de compagnie m´a un peu calmé. Pas de souci, je me suis rattrapé sur un énorme steak d´alpaca....
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2 months ago
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